UTMATTNING: SJUKSKRIVNINGEN

Del 2/4 Från utmattad till coach

Och så här i efterhand kan jag säga att jag aldrig har velat dö, men jag upplevde livet som enormt överväldigande.

På vårdcentralen konstaterades det att jag hade en utmattning med depression. Läkaren vill sjukskriva mig helt och ordinerade antidepressiva. Jag blev helt chockad och kunde inte alls tänka mig varken sjukskrivning eller medicin. Tillslut gick jag med på 50% sjukskrivning. Doktorn sa åt mig att återkomma genast om jag ångrade mig eller om jag mådde sämre.

När jag kom ut från vårdcentralen gick jag ner till ån som låg i närheten. Tårarna sprutade. En främmande kvinnan som var ute och gick med sin hund kom fram till mig och frågade hur det var och höll om mig en lång stund. Hon berättade senare att hennes dotter, som var i min ålder, också var sjuk. Hon tog mitt nummer innan vi skildes åt. Under ett par år därefter ringde hon till mig för att se hur jag mådde och för att höra att det gick framåt för mig. Hennes namn var Agneta.

Strax innan besöket på Vårdcentralen började jag gå i samtal. Tre månader följde med en hel del nya insikter, men också en tid som gjorde mig ännu sjukare. Jag hade en 100%-ig tjänst som jag mer eller mindre försökte sköta på 50%, eftersom jag var sjukskriven 50%. Jag var lättirriterad, deppig och helt vilsen, vilket gjorde situationen hemma ohållbar. Under en tid bodde jag hos en kompis några dagar i veckan för att vi skulle orka. Jag visst knappt hur jag skulle orka andas 5 minuter framåt åt gången.

En dag i december 2003 sa min min terapeut till mig ”Jennie om du tror att detta är någon slags medvetandeterapi, så kan du sluta komma hit. Du måste börja GÖRA annorlunda också för att få förändring.” Det var som ett slag i ansiktet. Ganska omgående efter det samtalet kontaktade jag vårdcentralen igen och gick med på heltidssjukskrivning. Jag började också ta medicin och gjorde det i ca 1,5 år. Medicinen var en befrielse för mig (jag vet att inte alla känner så). Jag slapp känna och tänka så intensivt och det svartaste känslorna började långsamt släppa.

Här tog jag beslutet att det fick vara nog och långsamt började mitt liv vända. Framför mig låg ett långt och tidvis tungt arbete, men också intressant och spännande.

Kram Jennie 🙂 ♡

Läs första delen här: Utmattning: Kraschen

Läs tredje delen här: Utmattning: Varför blev jag sjuk?

Läs fjärde delen här: Utmattning: Vägen tillbaka

Anmäl dig till min gratis onlinekurs här för att börja eller fortsätta jobba med dina tankar och din personliga utveckling.

UTMATTNING: KRASCHEN

Del 1/4 Från utmattad till coach

Jag vill berätta min historia för dig, om när livet kraschade. Och vägen tillbaka. I hopp om att det kan ge dig eller någon annan hoppet, modet eller motivationen att ta tag i livet och göra de förändringar som behövs.

Det är en varm sommarnatt. Rummet är mörkt inga lampor är tända. Fönstret står på glänt, så jag hör nattens ljud utanför vårt hus. I ett annat rum sover min familj. Jag sitter i min säng med benen över sängkanten. Golvet är kallt mot mina fotsulor. Jag skakar trots att det är ljummet i luften. Natten är svart precis som allting inuti mig. Mitt huvud är tungt och jag känner att jag inte orkar mer. Jag orkar inte kämpa mer. Livslusten har runnit ur mig helt. Jag tänker återigen på att avsluta allt. En gång för alla. Tanken har funnits där allt oftare de sista månaderna. Jag orkar inte med alla känslor och tankar. Jag tänker på tabletter som ligger i nattduksbordet och om de skulle räcka. Men när jag sitter där i mörkret finns det EN tanke som bryter igenom mörkret. Och det är inte tanken på vad nära och kära skulle behöva gå igenom om jag tog beslutet. Nej det är rädslan. Tänk om det inte räcker, tänk om jag misslyckas och blir som en grönsak men fortfarande kan tänka och känna allt men absolut inte kan göra något åt det. Jag kryper långsamt ner under täcket med en känsla av att det finns något ännu värre, men med en annan ovanlig känsla också. Kanske är det en gnutta…hopp. Jag somnar tillslut den natten.

Detta var en natt i slutet av augusti 2003. Det var då jag tog beslutet. Den här natten valde jag livet.

Kram Jennie 🙂 ♡

Läs andra delen här: Utmattning: sjukskrivningen

Läs tredje delen här: Utmattning:Varför blev jag sjuk?

Läs fjärde delen här: Utmattning: Vägen tillbaka

Anmäl dig till min gratis onlinekurs här för att börja eller fortsätta jobba med dina tankar och din personliga utveckling.